Houtschroeven
De houtschroeven van PROBO zijn ideaal voor hout-op-houtverbindingen. Met lange houtschroeven verbindt je de dikste balken met elkaar, met hardhout schroeven dring je door tot in het diepste hout. Dus of je nu een schuurtje bouwt, een plantenbak in elkaar timmert of je eigen meubels in elkaar zet, je bevestigt... Meer informatie
Wat zijn houtschroeven?
Houtschroeven zijn, zoals de naam al suggereert, gemaakt om hout vast te schroeven. Specifiek gaat het hierbij om hout-op-hout-verbindingen, zoals we vaak zien bij (tuin)meubilair.
Standaard zijn deze schroeven voor hout uitgerust met een zelfsnijdend schroefdraad en scherpe punt. Zo dringen ze diep door tot in de kern van het materiaal en creëren een sterke verbinding. De houtschroef is in verschillende varianten verkrijgbaar, afhankelijk van je klus.
Platte kop, bolkop of lenskop?
Qua kop bestaan er drie varianten op de houtschroef: platte kop, bolkop en lenskop.
- De platkop heeft een taps toelopende kop die mooi in het oppervlak verzinkt, zodat je er niet achter blijft haken. Alleen geschikt voor zachtere houtsoorten.
- De bolkop verzinkt niet helemaal in het oppervlak, maar creëert wel een sterkere houtverbinding. Deze variant is beter geschikt voor hardhout schroeven.
- De lenskop is een platkop met bolle afwerking. Deze zien we minder vaak in houtschroeven, omdat deze vooral gebruikt wordt in bijvoorbeeld deurbeslag en RVS-toepassingen.
In de praktijk komen de platte kop en de bolkop dus het vaakst voor. Mocht je echter wel een lenskop nodig hebben, dan vind je die ook bij PROBO Products!
Moet je houtschroeven voorboren of niet?
Hoewel houtschroeven wel over een zelfsnijdend schroefdraad beschikken, wordt voorboren sterk aangeraden. Omdat het draad vaak niet helemaal doorloopt tot aan de kop, zou de schroef anders niet volledig in het hout verzinken.
Bij de speciale bouwschroeven, waarbij het draad wél volledig doorloopt, is voorboren niet per se nodig. Bij hardhout blijft dit echter wel de voorkeur hebben. Zo creëer je ook in het hardste hout een stevige, diepe verbinding.
Houtschroeven van messing & RVS
Qua materialen kun je kiezen uit messing houtschroeven & RVS. De grootste overweging is daarbij de volgende:
- RVS heeft de voorkeur als je een kwalitatief duurzame schroef zoekt die ook voor hardhout gebruikt kan worden. Wel kan de zilverachtige tot groene kleur erg opvallen in warm hout.
- Messing houtschroeven hebben een mooie, chique uitstraling. Ze zijn warmer van kleur dan RVS, maar zachter en ook duurder. Vooral geschikt voor zachthout.
Kortom: zoek je een hardhout schroef, dan kies je voor RVS. Bij zachtere soorten hout kun je je ook laten leiden door andere factoren, zoals de uitstraling van je houtschroef.
De lengte van je houtschroeven
Doordat houten platen en balken erg dik kunnen zijn, zijn lange houtschroeven (200mm, 120mm, ook wel 100mm) erg in trek voor dergelijke klussen.
Om te weten hoe lang je schroeven daadwerkelijk moeten zijn, kun je de dikte van het hout dat je wilt vastschroeven vermenigvuldigen met 2,5. Zo gaat de schroef gegarandeerd volledig door het materiaal heen én verzinkt deze vervolgens diep in de ondergrond, waardoor deze goed vastzit.
De vermenigvuldiging met 2,5 levert een minimale lengte van de schroef op. Als je een plaat hebt van 20mm dik, heb je een houtschroef nodig van minstens 50mm. Andersom werkt deze berekening ook. 200 / 2,5 = 80, dus zijn je houtschroeven 200mm, dan kun je deze gebruiken voor houten platen en balken van maximaal 80mm dik.
Ondersoorten
In ons assortiment vind je ook enkele ondersoorten van de houtschroef. Onze spaanplaatschroeven zijn bijvoorbeeld specifiek ontwikkeld voor kwetsbare spaanplaten, die anders tijdens het schroeven zouden kunnen gaan splinteren. Deze hebben een zeer fijne kop, voor de meest precieze aandrijving.
Onze vlonderschroeven RVS zijn bedoeld voor tuinvlonders die bedoeld zijn om op te lopen. Deze verzinken mooi in het hout, zodat je je voeten er geen pijn aan doet. Bovendien zijn dit een vorm van hardhout schroeven, zodat ze ook bij uitstek geschikt zijn voor hardhouten vlonders.
In essentie zijn spaanplaatschroeven zachthout schroeven, terwijl onze vlonderschroeven juist voor hardhout bestemd zijn. Dit betekent dat je je keuze voor een bepaalde houtschroef niet volledig wilt laten afhangen van de naam, maar meer van je houtsoort!
Houtschroeven kopen bij PROBO Products?
Ons uitgebreide aanbod omvat houtschroeven in allerlei soorten en maten, stuk voor stuk verkrijgbaar in diverse lengtes en aantallen. Een groot voordeel is dat de schroeven van PROBO altijd dezelfde kop hebben, waardoor je aan één bitje genoeg hebt om al je schroeven vast te draaien. Geen bitjes meer verwisselen dus, maar alleen gemak.
Wanneer je je bestelling bij PROBO plaatst, leveren we deze daarbij altijd snel bij je thuis of op de werkvloer. Zeker bij grote bestellingen scheelt dit een hoop tijd, maar ook geld. Online houtschroeven kopen doet je daarom bij PROBO Products!